Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ο Τσίπρας εξέφρασε φόβους για πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα

0

Στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου να μην καταβληθούν στο ακέραιο στα τέλη του Μαρτίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Μάρτιν Σουλτς, όταν συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
«Ο κ. Τσίπρας χρειάζεται επειγόντως χρήματα», είπε ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα. «Για αυτό, θα πρέπει να πείσει το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την βούλησή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των βραχυπρόθεσμων τίτλων που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο «κατά δύο ως τρία δισεκατομμύρια ευρώ».
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπέδειξαν στον κ. Τσίπρα να απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα μια επιστολή στο Eurogroup με την οποία η Αθήνα θα δεσμεύεται να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να βελτιώσει τις εισπράξεις φόρων.
Η Ελλάδα, που αποπλήρωσε τη δόση ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ, καλείται να καταβάλει ακόμη 896 εκατ. ως τα τέλη Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές εκδίδοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους, ενώ η εκταμίευση των δόσεων των δανείων της χώρας που απομένουν και ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ανασταλεί από τους πιστωτές της, που αξιώνουν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Share.

Comments are closed.