Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγει θέμα με τη Χρυσή Αυγή

0

Με μια τοποθέτηση που προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει στο ζήτημα της μη νόμιμης λειτουργίας της Βουλής λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, θέτοντας επιπλέον και θέμα εγκυρότητας των «μνημονιακών» νόμων που έχουν ψηφιστεί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προειδοποίησε χθες ότι θα αναλάβει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό αφορά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, και έχουν πάρει λιγότερες από 151 ψήφους, με απόντες τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της (σε ζωντανή αναμετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής και – τιμής ένεκεν – στον διαδικτυακό τόπο των απολυμένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ), η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ζήτημα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».
Όπως υπογράμμισε, τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».
Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συνετέλεσαν στη διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι σήμερα (Πέμπτη) θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.

Πανηγυρισμοί από Χρυσή Αυγή, αντιδράσεις από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ
Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της επικροτεί πανηγυρικά τη στάση της προέδρου, ενώ στον αντίποδα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν δριμεία επίθεση εναντίον της, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει σε «ρυθμιστή της πολιτικής ζωής» τη Χ.Α. και θέτουν το ερώτημα αν αυτό εκφράζει και την ίδια την κυβέρνηση.
Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως οι βουλευτές της Χ.Α. προφυλακίστηκαν στα τέλη του ’13, ενώ τα εν λόγω νομοσχέδια είχαν ψηφιστεί νωρίτερα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως καμία ονομαστική ψηφοφορία νομοσχεδίου δεν έχει περάσει με διαφορά μικρότερη των προφυλακισμένων απόντων και υπενθύμιζαν ότι τις αποφάσεις για την παρουσία τους στη Βουλή τις παίρνει η Δικαιοσύνη και μόνον.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «επίμονα θεσμικά ατοπήματα» της προέδρου «παρά την αποδοκιμασία από το κόμμα της» και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «μπορεί να τη χαίρεται και να την καμαρώνει, αλλά θα την πληρώσει πολιτικά πολύ ακριβά».
Πηγή: efsyn.gr

Share.

Comments are closed.