Τσίπρας σε Ντάισελμπλουμ: «Αν με ρίξετε στις εκλογές θα πάρω 50%»

0

Μπορεί ακόμη να μην έχει περάσει ούτε 1,5 μήνας από την διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο ως «ύστατο σενάριο» στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου περιλαμβάνονται και οι πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Ιουνίου -ή και νωρίτερα- η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ασφυκτικές πιέσεις για υπογραφή τρίτου Μνημονίου.
Βεβαίως, η διεξαγωγή εκλογών προφανώς και δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ορισμένοι που εισηγούνται πως αν η κυβέρνηση κληθεί από τους δανειστές να κάνει τα… ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τότε θα χρειαστεί «αναβάπτιση» της εντολής μέσω εκλογών, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

«Θα ζητάμε τη γνώμη του λαού»
Οι σχετικές «απειλές» διατυπώνονται εμμέσως, σε υποθετική βάση και όχι από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης -ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr τα όσα έχουν ακουστεί υπέρ εκλογών ή δημοψηφίσματος δεν αποτελούν προσωπικές απόψεις όλων όσοι τις εκφωνούν. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα έμμεσο μήνυμα της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, πως η παρούσα κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια πολιτικών αντοχών σε σκληρά μέτρα και πάντως δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα νέο Μνημόνιο, με επώδυνα μέτρα όπως περικοπές μισθών και συντάξεων.
Χθες, τις σχετικές ιδέες που καλλιεργούνται στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψε ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Κορωνάκης ανέφερε μεν πως το ενδεχόμενο εκλογών «είναι πολύ μακριά», ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως αν ζητηθούν από την κυβέρνηση πράγματα τα οποία είναι «έξω από την εντολή του λαού», τότε η κυβέρνηση θα σκεφτεί σοβαρά να… ζητήσει εκ νέου την εντολή. «Θα σταθμίσουμε πολύ σοβαρά ό,τι έρχεται προς ψήφιση και είναι έξω από την εντολή του λαού, αν χρειαστεί (σ.σ. για να ψηφιστεί) να ζητήσουμε την γνώμη του λαού, αυτό όμως είναι πολύ μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κορωνάκης.
Σημειωτέον πως πριν μερικές ημέρες, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών άλλο ένα κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Νίκος Φίλης. «Δεν αποκλείουμε να στηθούν και πάλι κάλπες ή άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς βγήκαμε για να αλλάξουμε την πορεία και σιγά σιγά θα την αλλάξουμε. Αν υπάρξουν εκβιασμοί στην πορεία αυτή, ξανά θα υπάρχει το πολιτικό τεκμήριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

«Θα πάρω 50%»
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το «φόβητρο» των εκλογών φέρεται να επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία. «Είμαι 40 ετών. Ρίξτε με εάν θέλετε. Θα με βρείτε και θα με βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ολλανδό κοινοτικό αξιωματούχο, «προειδοποιώντας» τον πως… αν πάει σε νέες εκλογές, θα πάρει 50%. «Τότε δεν θα έχετε απέναντί σας έναν πρωθυπουργό του 36%, αλλά του 50%. Διότι τόσο θα πάρω», τού είπε, προσθέτοντας: «Αν με ρίξετε, θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έπεσε γιατί υπερασπίστηκε τα δίκαια της χώρας του και του λαού του».

Share.

Comments are closed.