Οι δήμοι της Αττικής αγνόησαν τη Δούρου σχετικά με τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων

0

Μόλις δύο από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό τους είχε ζητηθεί πριν από 4,5 μήνες με επιστολή από την περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένας Δούρου με την οποία τους ζητούσε να τα ολοκληρώσουν μέχρι τα τέλη του 2014.
Οι δυο Δήμοι που έχουν ανταποκριθεί είναι ο Δήμος Ελευσίνας, ο οποίος ωστόσο έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει το τοπικό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων εδώ και μία πενταετία, από την εποχή, δηλαδή, του αείμνηστου πρώην δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου και ο Δήμος Παλλήνης ο οποίος εκπόνησε μεν σχέδιο αλλά δεν έχει ξεκινήσει να το εφαρμόζει από 1.1.2015, όπως ζητούσε η κ. Δούρου (σ.σ. την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης). Να σημειωθεί ότι και κάποιοι άλλοι λίγοι δήμοι απέστειλαν στην περιφέρεια “σχέδια” αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν κανονικά και να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η περιφέρεια με θέμα τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», τις επόμενες ημέρες και έως τα τέλη Φεβρουαρίου, «θα διανεμηθεί στους δήμους πρότυπο τοπικό σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα επί των σχεδίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Να σημειωθεί ότι η κατάρτιση τοπικών σχεδίων θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος με βάση τους σχεδιασμούς της περιφέρειας πρέπει να είναι έτοιμος έως τα τέλη Ιουνίου.

Share.

Comments are closed.