Αλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

0

Παρελθόν αποτελεί πλέον ο Τάκης Τζαμαργιάς από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά.
Αυτό επιβεβαιώνει ο ίδιος με επιστολή του στο facebook όπως αναφέρει:
Φίλοι μου,
Αποχωρώ από τη Θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή μετά τη λήξη της μονοετούς θητείας μου τον Αύγουστο και την παράτασή της μέχρι σήμερα.
Με πρόταση της επιτροπής που όρισε ο ΟΠΑΝ και “με σκεπτικό χωρίς σκεπτικό” αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά!
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τη στενή μου συνεργάτιδα Πασχαλιά Σιγγίκου καθώς και τις συνεργάτιδες μου στο Γραφείο επικοινωνίας και Τύπου για την ανιδιοτελή στήριξή τους στο επίπονο έργο μου να βγάλουμε το Θέατρο από την αφάνεια και να το κάνουμε να αποκτήσει κύρος και αξιοπιστία. Επίσης όλα τα τμήματα του ΔΘΠ τεχνικών, ταμείου, ταξιθεσίας, φύλαξης και καθαριότητας για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία τους.Οπωσδήποτε τον Οργανισμό, Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας Πειραιά.
Σίγουρα θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Τύπου για την προώθηση των επιλογών μου.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκατοντάδες θεατές που χαίρονταν με τις καλλιτεχνικές προτάσεις και επιλογές του ΔΘΠ, χωρίς να ξέρουν τις περισσότερες φορές ποιος βρισκόταν πίσω από αυτές.
Εύχομαι στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, συνάδελφο κ. Νίκο Διαμαντή, καλή επιτυχία στο έργο του!
Σας ευχαριστώ από καρδιάς και καλή συνέχεια σε όλους μας!
Τάκης Τζαμαργιάς
Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής ο οποίος επιλέχτηκε από την τριμελή επιτροπή μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΟΠΑΝ του Δήμου Πειραιά.

Ποιος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θέατρο στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης στην Θεσ/νίκη.
Το 1985 ίδρυσε το Θέατρο Σημείο το οποίο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έχει σκηνοθετήσει και έχει παρουσιάσει σύγχρονους συγγραφείς, πολλούς από αυτούς για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Χάινερ Μύλλερ, Μπερν. Μαρί Κολτές, Λουντμ.Πετρουσέφσκαγια) όπως:
Σάμουελ Μπέκετ (Η τελευταία μαγνητοταινία του Κράπ, Λίκνισμα, Σκιρτήματα, Τότες που), Χάρολντ Πίντερ (Προδοσία, Βουνίσια γλώσσα, Σιωπή και Τοπίο), Χάινερ Μύλλερ (Μηχανή Άμλετ, Περιγραφή εικόνας), Μπερνάρ Μαρί Κολτές (Ρομπέρτο Ζούκο), Πέτερ Χάντκε (Οταν δεν ξέραμε τίποτα ο ένας γιά τον άλλο), Νήλ Λαμπιούτ (Εξιλέωση), Λουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια (Ένα ποτήρι νερό), Στανισλάβ Ιγκνασυ Βίτκιεβιτς (Η σονάτα του Βελζεβούλη), Κρίστα Βολφ (Μήδεια), Σάρα Κέιν (Ψύχωσις 4.48), Μαρκερίτ Ντυράς (Η αγγλίδα ερωμένη) κ.α.
Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασσικού ρεπερτορίου όπως: Πωλ Κλωντέλ (Ο κλήρος του μεσημεριού), Αύγουστος Στρίντμπεργκ (Ονειρόδραμα), Σαίξπηρ (Τρικυμία, Σονέτα) κ.α.
Έχει σκηνοθετήσει έργα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας: Ηλέκτρα και Τραχίνιες του Σοφοκλή καθώς και Μήδεια του Ευριπίδη. Έχει σκηνοθετήσει Αριστοφάνη -Ταξίδι στη χώρα της ουτοπίας, παράσταση βασισμένη σε 6 κωμωδίες.
Τέλος έχει σκηνοθετήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, πολλά από αυτά για πρώτη φορά η επίσης πολλά από αυτά σε παραγγελία του θεάτρου Σημείο, όπως Παύλος Μάτεσις (Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος), Βασίλης Ζιώγας (Το προξενιό της Αντιγόνης, Η κωμωδία της μυίγας, Φιλοκτήτης, Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες), Γιάννης Χρυσούλης (Η επιστροφή των Τσε, Ιστορίες της πόλης), Στέλιος Λύτρας (Ιουλιέτα των Μάκιντος),Κώστας Κατσουλάρης (Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ), Γιάννης Παπάζογλου (Οι εξόριστοι), Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης (Το σπίτι με τα δώρα, Ο στρατός της Σωτηρίας), Βασίλης Κατσικονούρης (Η φανέλα) στις αναγνώσεις του Εθνικού θεάτρου, Ο κανένας σύνθεση κειμένων από 23 συγγραφείς στο Θέατρο Σημείο κ.α.
Συμμετέχει σε επιτροπές Κρατικών Βραβείων του ΥΠΠΟ για το νεοελληνικό έργο και σε επιτροπές για την θεατρική παιδεία.

Share.

Comments are closed.