Λαπαβίτσας στον Guardian: Για να νικήσουμε τη λιτότητα, πρέπει να απελευθερωθούμε από το ευρώ

0

Να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πετύχει ριζικές αλλαγές και να νικήσει τη λιτότητα, όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, καλεί ο Κώστας Λαπαβίτσας την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα με τη συμφωνία, για να παραμείνει ζωντανός.
Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ένα συμβιβασμό υπό οικονομική πίεση, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει στον Guardian ότι η μόνη αξία της για την Ελλάδα είναι ότι κράτησε την κυβέρνηση δυνατή και ικανή για να παλέψει για μία ακόμη ημέρα. Και αυτή η ημέρα δεν αργεί, προσθέτει.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι η ελληνική πλευρά έπεσε σε διπλή παγίδα. «Η πρώτη, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ για ρευστότητα. Ο Μάριο Ντράγκι αύξησε την πίεση, οι ανήσυχοι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια, Προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, έχαναν ένα δισ. ευρώ σε ρευστότητα την ημέρα. Η δεύτερη η ανάγκη του ελληνικού κράτους για χρηματοδότηση, για τα χρέη και τους μισθούς. Κυνικά, η ΕΕ περίμενε μέχρι τη στιγμή που θα κορυφωνόταν η πίεση στις ελληνικές τράπεζες. Ως το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δεχθεί μία συμφωνία ή να αντιμετωπίσει χαοτικές οικονομικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα, για την οποία δεν ήταν διόλου προετοιμασμένη», γράφει ο κ. Λαπαβίτσας.
Αφού απαριθμεί τους όρους της συμφωνίας, καταλήγει ότι «Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα για να παραμείνει ζωντανή» και προβλέπει πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα με την οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως τη χαρακτηρίζει. «Σε αυτό το υπόβαθρο, η επιμονή στη λιτότητα και τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία εκδικητική τρέλα», σημειώνει.
Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι μία περίοδος συνεχούς μάχης για τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ο κ. Λαπαβίτσας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να περάσει την αξιολόγηση των «θεσμών» τον Απρίλιο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της χρηματοδότησης που έχει τόση ανάγκη. Είναι τόσο σοβαρή η δημοσιονομική κατάσταση, που τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ακόμη πιο γρήγορα. Η είσπραξη φόρων καταρρέει, εν μέρει επειδή η οικονομία έχει ”παγώσει” και εν μέρει γιατί οι άνθρωποι δεν πληρώνουν με την προσδοκία της ανακούφισης από το φορολογικό βάρος που τους επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα δημόσια ταμεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση από το Μάρτιο, όταν πρέπει να γίνουν σημαντικές αποπληρωμές του χρέους.
«Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα περάσει με επιτυχία αυτά τα στενά, τον Ιούνιο θα πρέπει να ξαναμπεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης. Η παγίδα του Φεβρουαρίου θα είναι εκεί, έτοιμη να εμφανιστεί και πάλι», προειδοποιεί.
«Τι πρέπει να κάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα μπορούσε η αριστερά της Ευρώπης να βοηθήσει;», διερωτάται ο κ. Λαπαβίτσας. «Το πιο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μπει τέλος στη στρατηγική της ελπίδας ότι θα πετύχουμε ριζικές αλλαγές μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του κοινού νομίσματος», απαντά.
«Η στρατηγική μας έδωσε εκλογική επιτυχία, με την υπόσχεση να απαλλάξουμε τους Ελληνες από τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθουμε σε μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι αυτό είναι απίθανο και είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα», συνεχίζει στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα.
«Για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση ή την απόλυτη παράδοση, πρέπει να είμαστε πραγματικά ριζοσπαστικοί. Η δύναμή μας είναι αποκλειστικά η τρομακτική υποστήριξη που έχουμε ακόμη. Η κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να εφαρμόσει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους από τις τρομακτικές πιέσεις των τελευταίων ετών: να απαγορευθούν οι κατασχέσεις σπιτιών, να γίνει διαγραφή εσωτερικού χρέους, να γίνει επανασύνδεση του ηλεκτρικού για οικογένειες, αύξηση του κατώτατου μισθού, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτό το πρόγραμμα εκλεχθήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η επίβλεψη από τους «θεσμούς» πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα στους υπολογισμούς μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λαϊκή στήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψεις από εκείνες του Φεβρουαρίου, τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας. «Η ευρωζώνη δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει μία φιλική νομισματική ένωση που στηρίζει τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει στο τραπέζι μία πλήρη σειρά από επιλογές και πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έκτακτα μέτρα ρευστότητας, γνωρίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι διαχειρίσιμα, αν οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι. Αλλωστε, η ΕΕ έχει ήδη φέρει την καταστροφή σε στη χώρα», τονίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τη συμπαράσταση της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά μόνο αν εκείνη αποτινάξει τις δικές της αυταπάτες και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές που μπορούν επιτέλους να απαλλάξουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό που έχει γίνει το κοινό νόμισμα, υπογραμμίζε. «Εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μία πιθανότητα άρσης της λιτότητας σε όλη την ήπειρο. Ο χρόνος είναι πράγματι λίγος για όλους μας», καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Λαπαβίτσα στον Guardian με τίτλο «To beat austerity Greece must break free from the euro» » στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.