Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για τη συμφωνία

0

Από τα ελληνικά κόμματα, άλλα υποδέχτηκαν θετικά κι άλλα αρνητικά τη συμφωνία στο eurogroup. Παρακάτω δημοσιεύομε τις αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αναφορικά με αυτή τη συμφωνία.

Το Ποτάμι: Ο Τσίπρας επέλεξε τελικά το δρόμο της λογικής, απεφεύχθη το εφιαλτικό σενάριο
«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε» σχολίασε σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
«Είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά από ότι φαίνεται το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρον απομακρύνθηκε. Η κοινωνία πρέπει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και η οικονομία σε ένα κλίμα ηρεμίας να πάρει μια ανάσα».
Το Ποτάμι τονίζει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει μέχρι τη Δευτέρα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κξαι εξέφρασε την ελπίδα «οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις». Και το Ποτάμι καταλήγει: «Ας αφήσουμε αυτή την συζήτηση για το βράδυ της Δευτέρας. Το Ποτάμι, το κίνημα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, έλεγε πάντα ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι το δικό μας χρέος προς τις επόμενες γενιές και δεν είναι παραχώρηση προς τους εταίρους μας. Ας τις κάνουμε πράξη».

KKE: Η συμφωνία αποτελεί ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου
Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης εταίρων στο Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Περισσό, «η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ για το λαό παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάκαμψη της οικονομίας».
Το ΚΚΕ ζητά από τον λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση: «Ο λαός, που μάτωσε όλα αυτά τα χρόνια και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτεί, πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της ανάκτησης των απωλειών. Μπορεί να τα καταφέρει βαδίζοντας στο δρόμο του αγώνα με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας».

ΝΔ: Στο σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά, όπως είπε, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.
«Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Καραγκούνης.

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε να μπαίνει οριστικό τέλος στις επικίνδυνες ανευθυνότητες
«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος -οριστικό ελπίζουμε- στις επικίνδυνες ανευθυνότητες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.
«Επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Ας δούμε λοιπόν που ήμασταν πριν τις εκλογές και που είμαστε τώρα μετά από ένα μήνα ‘σκληρής’ θεαματικής διαπραγμάτευσης.
» Πριν τις εκλογές είχαμε δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος (που έληξε στις 31.23.2014) και δύσκολες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας που οδηγούσαν στο κλείσιμο του προγράμματος, στην καταβολή των δόσεων του 2014 και στο πέρασμα σε μια νέα φάση, αυτήν της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με ‘μαξιλάρι’ τα 11 δισ. του ΤΧΣ που είχαν μείνει αδιάθετα. Στόχος ήταν επίσης η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτιο 2016, σε προληπτικό ώστε η Ελλάδα να διαλέγει μεταξύ εταίρων και αγορών με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο.
» Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω:

  • Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το μνημόνιο 3! Η γέφυρα μας πηγαίνει τελικά στο μνημόνιο 3!
  • Αντί τα 11 δισ. του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως ‘μαξιλάρι’ για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών ( EFSF , ΕΚΤ , SSM ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ.
  • Το πρόγραμμα/μνημόνιο του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό.
  • Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η τρόικα λέγεται ‘οι θεσμοί’. Αυτοί θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη.
  • Η τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων.
  • Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ-ELA-τραπεζών.
  • Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου-Αυγούστου.
  • Η κυβέρνηση επισημοποίησε την πλήρη τούμπα στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο ‘καταραμένο’ PSI! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015 όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ’ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015.

» Βεβαίως ούτε λόγος για ‘πρόγραμμα Θεσσαλονίκης’.»

Share.

Comments are closed.