Παραιτούνται όλα τα μέλη της διοίκησης των Πειραματικών Σχολείων

0

Παραιτούνται σήμερα, Πέμπτη, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) μετά από νέα συνάντηση «ναυάγιο» του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά. Όπως δηλώνει  στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων κ. Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα φέρεται να είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό»! Λίγα λεπτά αργότερα ξανασκέφτηκε τη φράση του, είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός» αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη…
Παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δ. Χασάπης ο οποίος σε επιθετικό ύφος δήλωσε προς τους εκπροσώπους των σχολείων όταν δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα» και πως δεν είναι αξιολογημένοι. Να σημειωθεί εδώ ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν την λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.
Όπως έλεγαν στο «Βήμα» εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων, η επίκληση της αξιολόγησης σήμερα στο υπουργείο Παιδείας είχε ακριβώς την «τιμωρητική» διάσταση που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, καθώς τους έγινε σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου ενοχλήθηκε επειδή κατήγγειλαν δημόσια την αντίθεση τους προς την κατάργηση του θεσμού.
«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» λέει ο κ. Αντωνίου, «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας. Έχουν μόνο την ιδεοληψία τους».

Επιβεβαιώνει τις βαριές εκφράσεις και ο πρόεδρος
Αργά το απόγευμα, μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα» σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Γιώργος Καλκάνης, πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων δηλώνει: «Επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δυστυχώς σε στιγμές έντασης, όπως αυτές κατά τη συνάντηση της ΔΕΠΠΣ με τον υπουργό Παιδείας, είναι δυνατόν να λεχθούν και εκφράσεις τις οποίες ασφαλώς δεν πιστεύει πραγματικά κανείς».
Αμέσως μετά τη συνάντηση τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συνέταξαν τις επιστολές παραίτησής τους και την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Κατόπιν αυτού, ο θεσμός τινάζεται όντως στον αέρα. ‘Όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχει καν εξεταστεί η συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη.
Παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής των Προτυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ)

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.
Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.
Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.
Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)

«Διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά μου» απαντά ο κ. Μπαλτάς
Για διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών σχολείων κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα σε δελτίου Τύπου του υπουργείου αναφέρεται:
«Με αφορμή δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 19/2/2015, της ηλεκτρονικής έκδοσης του “Βήματος”, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι όσα περιλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του ΓΓ του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κ.κ. Καλκάνη και Αντωνίου. Κατά το διο το δημοσίευμα αποκλειστική πηγή του είναι αντιπρόεδρος του ΔΕΠΠΣ κ. Αντωνίου. Η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί. Αναλυτικό δελτίου Τύπου για το σύνολο του ζητήματος των Προτύπων Πειραματικών σχολείων θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών».
Να σημειωθεί ότι η ακριβής φράση του υπουργού, όπως μεταφέρθηκε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που έγινε σήμερα, Πέμπτη, ήταν: «Αυτά είναι Χίτλερ»… Οι δημοσιογράφοι, και «Το Βήμα» ειδικότερα, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον υπουργό ο οποίος ποτέ δεν απάντησε στις συνεχόμενες κλήσεις.
«Ο καθένας έχει την ευθύνη των όσων λέει» απαντάει ο κ. Αντωνίου εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ΔΕΠΠΣ παραιτήθηκαν αμέσως μετά τη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό, γεγονός που αποτέλεσε άμεση αντίδραση στο ύφος της  συνάντησης.

Ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Θ. Φορτσάκη
«Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτελούν θεσμό με μακρά ιστορία στην Ελλάδα, η λειτουργία τους υπήρξε ανέκαθεν αξιοκρατική και η συμβολή τους σημαντική στην ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών καθώς και στην πρακτική άσκηση εκπαιδευτικών» τονίζει σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης.
Για το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Μπαλτά σημειώνει: «Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να χαρακτήρισε τα πρότυπα σχολεία ως “εγχείρημα χιτλερικό” […] Οι ως άνω πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της Παιδείας μας».

Το σχόλιο της ΝΔ
Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών “μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.
Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι.
Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας.
Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας».

Η αντίδραση του υπουργείου
Άμεση ήταν η απάντηση στο σχόλιο του κ. Καραγκούνη, μόνο που το υπουργείο το απέδιδε (προφανώς εκ παραδρομής) στο ΠαΣοΚ και όχι στη ΝΔ., αλλά πίσω από τη δηκτική διάθεση διαφαινόταν η πρόθεσή τους, να αλλάξει εκ βάθρων ο νόμος για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία.
Έτσι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, αφού εντοπίστηκε το λάθος, σχολίαζαν: «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία επισημαίνουν “Ένα Μπαλτά και ένα Χασάπη στο χώρο της Παιδείας”. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου».
Στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου σχολίασαν το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη: «Μετά την απόπειρα ερμηνείας από ορισμένους του χθεσινού δελτίου τύπου του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία η φράση “της ημετέρας παιδείας μετέχοντες” δεν ήταν τίποτα άλλο παρά έμμεση αναφορά του υπουργού σε παλιούς συμμαθητές του, έχουν επιστρατευθεί ιστορικοί και ιστοριοδίφες του υπουργείου προκειμένου να επαληθεύσουν αν όντως ο Ισοκράτης είχε μαθητεύσει σε ελληνικό σχολείο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Ανακοίνωσή του Ποταμιού: Να μιλήσουν οι μαθητές
Ο υπουργός Παιδείας αδιαφορώντας για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε- ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι “χιτλερικό εγχείρημα”!
Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.
Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από την μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων.
Θα συμβουλεύαμε τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των “μπουρζουάδων” αλλά -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας.

Share.

Comments are closed.