Σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

0

Ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που ισχύει για το σύμφωνο συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια προωθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και για τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τακτοποιήσουν νόμιμα τις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις.
Η ρύθμιση για επέκταση των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αποτελεί άμεση προτεραιότητά του, καθώς πρόκειται για διάταξη που είναι έτοιμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατατεθεί στη Βουλή.
Η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, άλλωστε, αποτελεί μια από τις ανεκπλήρωτες έως σήμερα υποχρεώσεις της χώρας μας, η οποία έχει ήδη υποστεί την καταδίκη του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν σε βάρος της και άλλες προσφυγές.
Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δίδει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες (ετερόφυλους προς το παρόν) που δεν επιθυμούν τον γάμο, αλλά θέλουν να συνδεθούν με νόμιμο τύπο ρυθμίζοντας κρίσιμα θέματα της ιδιωτικής τους ζωής.
Η αυξανόμενη διάδοση του νέου θεσμού, κυρίως σε ζευγάρια νεαρής ηλικίας, κατέδειξε την επιτυχία του, καθώς τα στατιστικά δεδομένα μιλούν από μόνα τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», μόνον το 2014 υπογράφηκαν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ τους πρώτους κιόλας μήνες του 2015 τα σύμφωνα που έχουν υπογραφεί ξεπερνούν ήδη τα 260.
Να σημειωθεί ότι το 2009, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμού, συνολικά συνήφθησαν 161 σύμφωνα συμβίωσης.
Η επέκταση του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες ρύθμισης προσωπικών σχέσεων σε πολίτες που δεν μπορούν λόγω των σεξουαλικών τους επιλογών να επιλέξουν τον γάμο.
Το σύμφωνο συμβίωσης που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μακρόχρονη πορεία εφαρμογής και ευρεία διάδοση. Άλλωστε, η χώρα μας είναι η μόνη, μαζί με τη Λιθουανία, σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες και συζητήσεις που έγιναν επί του θέματος.
Η πρόσφατη προσπάθεια να περιληφθεί η σχετική ρύθμιση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από πολλές συζητήσεις και νομοθετικές προσεγγίσεις, τελικά ναυάγησε.

Share.

Comments are closed.