Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup χωρίς κοινή ανακοίνωση

0

Υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνέστησε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Վŋ˅Ӡ- ŊԁʔǠӕͅđɁӇ ԏՠEUROGROUP  (EUROKINISSI/ŕљЁڊǠōٓǩ
Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ σύντομος. Είπε όμως ότι «καλύψαμε αρκετό δρόμο, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα».

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πιέρ Μοσκοβισί διήρκησε λιγότερο από 15 λεπτά. Εντούτοις, για σχεδόν 3 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup υπήρξε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των διατυπώσεων σε κοινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».
BELGIUM-EU-GREECE-FINANCE-EUROGROUPΜετά τις πρώτες πληροφορίες γαι τη συζήτηση στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα έσπευσαν να τονίσουν ότι «στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραψε στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή.».
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν νωρίτερα ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.
Όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Share.

Comments are closed.