Συνελήφθη για μίζα υπάλληλος σε γραφείο πρώην υπουργού, συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ

0

Ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι πρότινος αποσπασμένη σε γραφείο αναπληρωτή υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ, συνελήφθη κατηγορούμενη για απαίτηση μίζας – «γρηγορόσημο» ύψους 3.000 ευρώ, προκειμένου να χορηγήσει άδειας διαμονής σε αλλοδαπή υπήκοο.

Η 58χρονη για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, βρισκόταν αποσπασμένη ως σύμβουλος στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, και επέστρεψε στην οργανική της θέση πριν τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η υπόθεση ξετυλίγεται μετά την καταγγελία μία γυναίκας από τη Μολδαβία, η οποία είχε όλα τα νόμιμα χαρτιά προκειμένου να λάβει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας, ως αυτοαπασχολούμενη που εισήγαγε κάποιο επιχειρηματικό κεφάλαιο και διατηρεί επιχείρηση, ξενώνα φροντίδας υπερηλίκων.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Μολδαβής υπηκόου, ενώ είχε καταθέσει τα δικαιολογητικά έγγραφα για την άδεια διαμονής της, προσεγγίστηκε από έναν 65χρονο συνταξιούχο, ο οποίος λειτουργούσε για λογαριασμό της υπαλλήλου και αρχικά της ζήτησε 5.000 ευρώ προκειμένου να παρακάμψει τα «λάθη» των εγγράφων και να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης της άδειας. Μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό του «γρηγορόσημου» έπεσε στις 3.000 ευρώ.

Την προηγούμενη Πέμπτη, αφού προσημειώθηκε το ποσό των 600 ευρώ της… 1ης δόσης, η γυναίκα από την Μολδαβία, έδωσε τα χρήματα στον 65χρονο μεσάζοντα, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα, με το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στην κατοχή του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 65χρονος υποστήριξε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος άνδρας, αποδέχθηκε να πάει στο παράρτημα του υπουργείου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ευαγγελιστρίας, και κάλεσε στο τηλέφωνο την 58χρονη, προκειμένου να βγει έξω και να παραλάβει τα χρήματα. Πράγματι η υπάλληλος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατέβηκε, παρέλαβε τα χρήματα και συνελήφθη και η ίδια. Με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, πήρε προθεσμία και αφέθηκε ελεύθερη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η υπάλληλος δηλώνει άγνοια για το περιστατικό, υποστηρίζει ότι δεν παρέλαβε χρήματα και αποδίδει ευθύνες στον «μεσάζοντα». Σημειώνεται ότι η συνομιλία και η συνάντηση με τον 65χρονο έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα, ενώ και η Μολδαβή έχει καταθέσει πως έχει συναντηθεί με την υπάλληλο του υπουργείου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους υπαλλήλους του υπουργείου, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό.

Η 58χρονη, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, έχει σημαντική θέση στη διαδικασία των εκδόσεων αδειών διαμονής για αλλοδαπούς. Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση των αιτημάτων για άδειες διαμονής έχουν «αποκεντρωθεί» ενώ ένα μεγάλο μέρος τους ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν πάρει από το γραφείο της υπαλλήλου, πλήθος φακέλων με εκκρεμότητες για την έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς, που χειριζόταν η 58χρονη κατηγορουμένη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δεν προκύπτει η λειτουργία ευρύτερου κυκλώματος εξασφάλισης αδειών διαμονής αλλοδαπών με οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά για αυτόνομη και μεμονωμένη περίπτωση.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διεκπεραιώνουν ετησίως χιλιάδες αιτήματα αλλοδαπών που όχι μόνον θέλουν να ασκήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους ή την ανάγκη να βρεθούν και πάλι με την οικογένειά τους που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει συστήσει ουσιαστικά μέσα στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών ένα νέο υπουργείο με Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου με απώτερο στόχο να αναλάβει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες αφαιρώντας τις από την ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: www.thetoc.gr/

Share.

Comments are closed.