Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής

0
Τον Απρίλιο, πιθανότατα, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μια δίκη που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης ένα κόμμα για κατηγορία που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σε λίγες ημέρες, μετά την έκδοση (χθες) του πλέον των 1000 σελίδων παραπεμπτικού βουλεύματος για 70 κατηγορούμενους, αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης, που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόκειται να διεξαχθεί στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στην οποία υπάρχει προγραμματισμός να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αίθουσα θα πρέπει να είναι λειτουργική τόσο για τον μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και των δικηγόρων που θα τους εκπροσωπήσουν, όσο και τους δεκάδες δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από πολλές χώρες, που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να παρακολουθήσουν την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένων θα καθίσουν ο αρχηγός και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, της περιόδου 2012-2014, στελέχη αλλά και μέλη της οργάνωσης, με βασικό αδίκημα αυτό της εγκληματικής οργάνωσης και δεκάδες επιμέρους πράξεις, που καταμερίζονται στους κατηγορουμένους, όπως οι ανθρωποκτονίες του Παύλου Φύσσα και του Λουκμάν Σαχζάτ.

Η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενώ είναι πολύ πιθανό η έναρξη της δίκης να βρει ελεύθερους, λόγω συμπλήρωσης 18μηνου, πολλούς από τους κατηγορούμενους, όπως οι βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση κατά την διάρκεια της δίκης η συντριπτική πλειοψηφία των προφυλακισμένων κατηγορουμένων θα έχει αποφυλακιστεί, έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης.

Η ογκώδης δικογραφία για τις πράξεις των κατηγορουμένων εισάγεται σε δίκη με βούλευμα που περιέχει μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης Εφέτη Νίκου Σαλάτα, ως προς το αν στοιχειοθετείται ή όχι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την άποψη του εισηγητή του Συμβουλίου:«Αν τα φυσικά πρόσωπα (ηγέτες, μέλη και οπαδοί) αποκλίνουν από τον πολιτικό σκοπό τους και ενωθούν προς διάπραξη εγκλημάτων, εννοείται πάντοτε με σκοπό «να ποριστεί (η πολιτική οργάνωση ή ομάδα) αμέσως  ή εμμέσως, οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος», αν, δηλαδή, το κόμμα, η πολιτική οργάνωση, ή η ομάδα μεταλλαχθούν σε εγκληματική οργάνωση , τύπου μαφίας, τότε χωρεί επ΄αυτών η εφαρμογή του άρθρου 187 ΠΚ (σ.σ εγκληματική οργάνωση). Αν δε συντρέχει αυτός το σκοπός, δηλαδή η αποκόμιση οικονομικού οφέλους και οι βίαιες εγκληματικές  συμπεριφορές των μελών του κόμματος ή της οργάνωσης (και όχι απλώς το φρόνημά τους) κατατείνουν λόγω πολιτικής ιδεολογίας και πεποιθήσεων σε άλλους  σκοπούς και επιδιώξεις (λ.χ βίαιη κατατρομοκράτηση ή και  εξόντωση των αντιπάλων , ακόμη και βίαιη πολιτική επικράτηση), τότε η συμπεριφορά τους , έστω κι αν η συσσωμάτωσή τους εμφανίζει ομοιότητα προς τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187 ΠΚ , πρέπει να ελεγχθεί ποινικά με βάση άλλες πλέον πρόσφορες διατάξεις…».

Ο κ. Σαλάτας διαφοροποιήθηκε και σε σχέση με το αδίκημα της οπλοκατοχής, εκτιμώντας ότι εφόσον δεν είναι κατά την άποψη του βάσιμη η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης «δεν στοιχειοθετείται σε βάρος των κατηγορουμένων και η κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής και πυρομαχικών, αλλά αυτή της απλής, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι  κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης».

Η γνώμη, ωστόσο, που επικράτησε ήταν αυτή των άλλων δύο Εφετών οι οποίοι έκαναν δεκτή την θέση του Εισαγγελέα και έκριναν ότι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 του ΠΚ, περί εγκληματικής οργάνωσης, διάταξη που είναι αυστηρότερη από την διεθνή σύμβαση του Παλέρμο, όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο βούλευμα:

«Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση του Παλέρμο και με νόμο 3875/10  κύρωσε αυτή προσαρμόζοντας με τη σημερινή του μορφή του άρθρο 187 του ΠΚ ,πως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου. Ο Έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της εν λόγω σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας  για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης, προσαρμογή που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας».

Να σημειωθεί ότι από τους 70 κατηγορούμενους οι 67 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης το οποίο επισύρει πολυετή κάθειρξη. Μία εκ των κατηγορουμένων είναι ανήλικη και δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, καθώς παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων. Οι τρεις οι οποίοι δεν είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι η σύζυγος του δράστη της δολοφονίας Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, ο Θεόδωρος Στέφας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και ο Αν. Χιλιός που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης με κορυφαία ενέργεια την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία έδωσε το έναυσμα για την πολύμηνη έρευνα της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης θα κληθεί να κρίνει και άλλες ενέργειες της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Λουκμάν Σαχζάτ -για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη καταδικαστεί για ανθρωποκτονία – αυτές της επίθεσης σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, της επίθεσης σε Αιγύπτιους ψαράδες, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους Αντίπνοια και Συνεργείο στην Ηλιούπολη, τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη κ.α.

Τέλος να σημειωθεί ότι και στο βούλευμα, όπως και στην Εισαγγελική πρόταση, τονίζεται η ναζιστικού τύπου δομή της οργάνωσης και ο ρόλος του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου ως «απόλυτο και κυρίαρχο πρόσωπο». Κατά τους Εφέτες η Χρυσή Αυγή «από το 2008 παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, όταν δηλαδή η Χρυσή Αυγή  μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ( με αλφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης ‘Αγγος, Διονύσης Αγιοβλασσίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Share.

Comments are closed.